Příprava čaje

ovocný

Ovocné čaje

Nejjednodušší na přípravu je čaj ovocný. Na litr čaje dejte 6 až 8 lžiček čaje přímo do konvičky, zalejte vařicí vodou a po 10 minutách promíchejte a můžete nalévat hotový nápoj. Čaj můžete ponechat v konvičce, záleží na chuti.

Pu-Erh jemný -1

Pu-Erh

Na litr Pu-erhu budete potřebovat 5 až 7 lžiček čaje, který také zalejete vařicí vodouLouhujte minimálně 5 minut, poté můžete začít popíjet. Čaj je možné dolévat a dokonce i dosypávat.

černý

Černé čaje

Na litr černého čaje budete potřebovat 5 až 7 lžiček čaje, který zalejete vařicí vodouLouhujte dle druhu čaje a chuti, většinou 3 až 5 minutPak vždy hotový nápoj slejte do jiné konvice nebo vyjměte filtr s vylouhovaným čajem. 

zelený

Zelené čaje

Na většinu zelených čajů ale budete potřebovat vodu, která bude zchladlá na zhruba 85°CNa litr zeleného čaje dejte 5 až 7 lžiček čaje a louhujte dle druhu čaje a chuti 2 až 4 minutyPak vždy hotový nápoj slejte do jiné konvice nebo vyjměte filtr s vylouhovaným čajem.

bílý

Bílé čaje

Bílé čaje jsou zelené čaje, které prošli částečnou přeměnou v čaje černé. Snesou o trochu větší rozpětí teplot i časů louhování. Použijete-li vodu okolo 75 až 80°C, budou velmi jemné, podobné zeleným nálevům, pokud teplejší či jen lehce zchladlou, tak získají příchutě čajů černých. Mají poloviční objemovou hmotnost, takže lístků vsypejte do konvice dvojnásobné množství.

Dračí studna Lung Ching -1

Vícenálevové čaje

Ty nejvzácnější a nejdražší čaje dokáží vynahradit svou vysokou cenu možností užít si více nálevů. Čaj se většinou připravuje v menší konvičce, aby ho bylo možné slít všechen a nezůstával v konvici a nelouhoval se déle než má. Také se použije více čaje a je tak možné sledovat, jak se nálev mění od velmi intenzivního po jemnější a sladší. Další nálevy se připraví již pouze přelitím a slitím čajeTakto je možné připravit 3 výborné nálevy.

Konvička je nejlepší

Na levnější čaje použijte čajový filtr, ale lepší je, když vsypete čaje na dno vyhřáte konvičkychuť čaje je pak mnohem lepší, protože lístky se dokonale rozvinou.

Konvičku vyhřejete snadno tak, že do ní na půl minutu nalijete trochu vařicí vody a pak ji slijete. Louhování čaje v nahřáté konvičce pak probíhá lépe, protože voda nechladne rychleji díky studené konvičce.

Návod je na každém balíčku čaje, který si od nás koupíte

Nebojte se, na každém balíčku čaje od Vážky naleznete na přední straně jednoduchý návod na přípravu čaje. Jedná se návod na průměrně silný čaj, takže můžete jeho chuť zvýraznit buď zvýšením času nebo množství čaje. 

Chuť je totiž věc velmi individuální a to je právě kouzlo čaje.

Ikona konvičky udává kolik lžiček čaje dát na 0,5 litru vody, ikona teploměru teplotu vody, kterou čaj zalijete, a přesýpací hodiny pak doporučený čas louhování.

Bily kun_140
Bila_pivonka
Assamsky
Bobule_160
X