Plantážní čaje zblízka

Na této stránce se můžete sami přesvědčit, jak jsou jednotlivé čaje rozdílné, když si je prohlédnete opravdu zblízka a když je porovnáte mezi sebou. Jednak můžete porovnat tvar lístků, který je dán způsobem, jakým jsou lístky stočeny a je typický pro každý druh především zeleného čaje. Zároveň můžete posoudit rozdílnou velikost lístků u jednotlivých druhů a složení čaje co do podílu pupenů a horních lístků. Zblízka má také každý čaj i trochu jinou barvu, trochu jinou texturu a odlesk, nebo různou míru ochmýření pupenů i prvních lístků. Celý proces zpracování u jednotlivých čajů se liší v tolika možných detailech, že není divu, proč je tak obrovská i výsledná paleta chutí a vůní.

Zelené čaje

Vietnamský

Podélně srolované lístky čaje z kopcovitých oblastí na severu Vietnamu. 

Vynikající třída vietnamského zeleného čaje Nguyen
se stříbrně lesklým listem, silnou bylinkovo-trávovou vůní
a velmi čerstvou chutí se sladce trpkým nádechem.

Střelný prach

Typicky zpracovaný list stočený do kuliček, které mu dali také jeho název. Jindy se nazývá také jako perlový čaj. 

Čínský zelený čaj proslulý svým svinutým tvarem. Velmi osvěžující plná chuť se sladkými a příjemně nakyslými tóny a lehkou natrpklostí.

Zelený drak

Podélně srolované menší a jemnější lístky čaje s podílem ochmýřených pupenů. 

Vícenálevový čínský zelený čaj z oblasti Sečuán s bohatou intenzivní chutí s vyváženou ořechovou natrpklostí a velmi povzbuzujícím účinkem.

 

Vzácné obočí

Tomuto čaji dal název také způsob srolování listů, které svým tvarem připomínají tvar obočí. 

Nejvyšší třída čínského zeleného čaje Chun Mee s květově bylinkovou chutí a lehce svíravou čajovou dochutí na patře a povzbuzujícími účinky.

Sencha

Skládaný a trochu nalámanější list vzhledově poměrně odlišný oproti jiným čínským zeleným čajům.

Čínský zelený čaj vyráběný japonskou metodou, velmi jemné nasládle trávové chuti a vůně, který lehce osvěží a dá se pít po celý den.

sen-stud

Dračí studna

Netypicky skládaný čaj s většími lístky a svěže zelenavou barvou.

Proslulý čínský vícenálevový zelený čaj s oříškovo trávovou vůní, intenzivní a vyváženou chutí s až euforickými povzbuzujícími účinky. 

kun-ochm-bud

Bílý kůň

Úhledně podélně svinuté lístky čaje s bělavým odstínem především díky množství ochmýřených pupenů.

Povzbuzující vícenálevový čínský zelený čaj z polodivokého čajovníku z oblasti Guanxi s nasládle trpkou osobitou intenzivní chutí.

Ochmýřený vrcholek

Velmi jemně svinutý a drobný list, vysoce výběrová třída čaje, která své jméno získala právě díky svému složení.

Vícenálevový čínský zelený čaj vyrobený pouze z ochmýřených pupenů a prvních lístků, které mu dodávají plnou a zároveň jemnou chuť s trávovou nasládlostí a jemným trnutím.

Buddhův čaj

Dlouhé tence svinuté čajové lístky s jemným zelenkavým žilkováním při pohledu zblízka.

Čínský vícenálevový zelený čaj z posvátné budhistické hory JIU HUA delikátní ořechově jemné sladce vyvážené chuti vhodný pro klidné popíjení a vychutnávání chuti.

Ovoněné zelené čaje

Jasmínový

Sytě zelenavé lístky menší a střední velikosti s patrnými kvítky jasmínu i podílem ochmýřených lístků

Tradiční čínský zelený čaj ovoněný květy jasmínu, nálev žlutavé barvy a s velmi svěží sladkou jasmínovou chutí a jen příjemně lehkou natrpklostí na pozadí.

jas-jas

Jarní chmýří

Tmavý zelný lístek jemně podélně svinutý s příměsí sytě žlutých okvětních lístků jasmínu..

Exkluzivní vícenálevový zelený čínský čaj intenzivně ovoněný a dochucený květy jasmínu s plnou jasmínově sladkou chutí a velmi jemným trnutím na pozadí a dlouhotrvající dochutí.

Bílé čaje

Obočí dlouhého věku

Velké nestočené lístky s podílem dlouhých ochmýřených pupenů, jasně viditelný rozdíl mezi zelenými a částečně zoxidovanými lístky.

Vícenálevový čínský čaj známý též jako Shou mee, typická směs lístků, kde zelené vytváří květinovou vůni a nasládlou trávovou chuť a tmavé pak podtóny a oříšků.

obo-piv

Bílá pivoňka

Menší podíl nahnědlých lístků a velký podíl tipsů plných vůně a jemné pylově nasládlé chuti.

Vícenálevový čínský bílý čaj známý též jako Pai Mu Tan, květinově trávová vůně a lahodná nasládlá chuť s jemným ořechovým podkreslením.

Černé čaje

Nilgiri

Jen lehce svinutý list střední velikosti, s velkým podílem prvních lístků a tipsů. Třída FOP.

Indický černý čaj z horských plantáží na jihu Indie, s výraznou typickou čajovou vůní a intenzivní lahodnou chutí s příjemně svíravými podtóny a nakyslostí.

Gruzínský

Tradiční drcená směs různě velkých lístků z čaje, kde se nerozdělují lístky tak pečlivě jako u indických či čínských a jde spíš o celkovu sílu a vydatnost nápoje..

Gruzínský černý čaj s nezaměnitelnou horskou vůní a natrpklou chutí, který osvěží a zažene žízeň, vhodný i do samovaru a k různému dochucení medem, citronem, marmeládou nebo na grog.

Anglický snídaňový

Vzhled tohoto čaje krásně dokládá, že je složen s několika druhů, tmavších lístků, zelenavých tipsů a načervenalých stočených jehliček.

Směs vyrovnaných a plných assámských čajů, s cejlonskými výraznými natrpklými druhy a doplněná africkými čaji pro dosažení vyvážené povzbuzující chuti. Vhodný k popíjení s mlékem

Cejlonský

Netypický vzhled pro ty, kteří znají především klasický drcený sypaný cejlonský čaj z nižších poloh. Tento je složen z dlouhých stočených prvních lístků. Třída OP.

Cejlonský horský černý čaj pěstovaný v mlžných horách v (podoblast Battalgalla) v nadmořských výškách okolo 800m neuvěřitelně bohaté květinové vůně a lahodné příjemně svíravé chuti.

ass-yun-kee

Assámský

Temná barva nejkvalitnějších drobných prvních lístků a ochmýřených pupenů světlejší barvy, pravidelně svinutý drobný list. Třída FTGFOP

Východoindický černý čaj z proslulé čajové oblasti Assámu (podoblast Mangalam) v podhůří Himlájí s lahodnou medovou vůní a plnou silnou chutí s až sladovou zakulaceností a výtečným náznakem čajové trpkosti spojené s jeho silou.

Yunnan

Nádherně při bližším pohledu žíhaný čaj složený z prvních čajových lístků a zlatavých výhonků, díky kterému se mu také někdy říká Zlatý Yunnan. Třída GFOP.

Vyšší třída čínského černého čaje se sytě žlutavě prokvetlými tmavými lístky intenzivní vydatné lehce kořeněné chuti a vůní s kouřovým nádechem se silným nabuzujícím účinkem.

Keemun

Už samotný jemný vzhled svinutých lístků dává napovědět, že se jedná o exkluzivní sortu čaje. Bohaté odstíny tmavě hnědé až po temně havraní, místy prokvetlé světlejšími pupeny. Třída FOP.

Vyšší třída čínského černého čaje lahodné chuti bez trpkého náznaku s čokoládově medovým dozvukem na patře a lehce zemitým nádechem s vůní připomínající karamel

Jávanský

Vysokohorský černý čaj složený z jemných prvních  lístků s odstínyod velmi světle zelených tipsů, přes oranžovo hnědé až po temně hnědé. Třída OP.

Černý čaj darjeelinského typu s podílem zelených pupenů a světlých lístků z pohoří na indonéském ostrově Jáva (podoblast Pasir Nangka) s krásnou květinovou vůní a bylinkově trávovou chutí s doznívajícím nakysle sladkým trnutím na patře.

Darjeeling

Vysokohorský čaj téměř z poloviny tvořený zelenavými vrcholky čajovníku a čerstvými prvními lístky a temnými, dodávající tomuto čaji intenzivní sílu. Třída FTGFOP, first flush.

Indický černý horský čaj z legendárního Darjeelingu v podhůří Himalájí, (podoblast Poobong) se světlou zlatavou barvou, květinovou vůní a delikátní chutí s dlouhotrvající sladko-kysele natrpklou aromatickou ozvěnou na patře.

Ovoněné černé čaje

Růžový

Lehce drcená směs čajových včetně spodních pro dosažení především jemné a zcela vyvážené chuti, která poskytne ten nejlepší základ pro delikátní ovonění růžovými květy. Třída Congou.

 

Liči

Směs a konzistence lístků spíš hrubší a utvořená tak, aby bylo možné ji nasytit šťávou z ovoce liči, které z tohoto čaje dělají výborný čaj s přírodní ovocnou příchutí. Třída Congou.

 

Kouřový

Hrubší list obsahující i spodní čajové lístky, protože zde nejde o variaci jemných chutí, ale co nejsilnější a vydatnou směs pro hlavní složku čaje a tou je kouřová vůně. Třída Souchong.

 

Earl Grey

Menší jemně svinuté lístky této směsi mají až nafialovělý odstín a jsou prosyceny do posledního záhybu citrusovou bergamotovou silicí, která čaji dodává přímo legendární pověst. Trída Congou.

Pu-erhy

Pu-Erh

Hrubé listy a jejich úlomky s podílem také větviček z čajových lístků jsou typické pro čaje Pu-Erh. Tmavý povrch přímo vyvolávají připomínku jeho typické zemité chuti.

Základní třída čínského černého dodatečně fermentované čaje s výraznými zdravotními účinky na celý zažívací systém povzbuzujícím trvajícím účinkem a typickou zemitě zatuchlou vůní a chutí, dolévá se vodou a delším louhováním netrpkne.

Pu-Erh jemný

Jemný list yunnanského jemného čaje tvořený pouze kvalitnějšími lístky, zrzavě nahnědlé barvy. Jěmnější výběrové lístky dělají z tohoto pu-erhu velmi jemný nápoj.

Vyšší třída čínského černého dodatečně fermentovaného čaje z vybraných menších čajových lístků s typickou zemitě zatuchlou vůní a jemnou nasládlou kořenitou chutí. I tento je možný dolévat a jeho účinky na zdraví jsou totožné.

X