Pět čajových lístků

Nejkvalitnější čaje se vyrábí z pupenů (tip) a horních 2 lístků (Pekoe a Orange Pekoe).
 
Pupeny bývají často ochmýřené a světle zelené, a spolu s horními lístky obsahují nejvíc chuti a aroma.
 
Vyrábí se z nich výhradně nejkvalitnější sypaný čaj.
 
Třetí lístek (Pekoe Souchong) je stále dostatečně kvalitní, aby byl součástí plantážních čajů střední kvality.
 
I spodní lístky se používají na sypané čaje, ale často se přírodně ovoňují tradičními způsoby. (Kouřový – Souchong, Růžový – Congou)
 
Také dobře poslouží do směsí sypaných čajů z různých oblastí.
 
Každá oblast má zejména u černých čajů svou typickou chuť a směs tak může být lahodná a vyvážená.
Zároveň se tyto lístky zpracovávají průmyslově a používají i do pytlíkových čajů.
5 čajových lístků4

Rozlišení čajů podle kvality lístků

Zelené čaje se v drtivé většině vyrábějí z celých lístků a liší se především jejich zpracováním. Každý čaj je typický jiným způsobem srolování lístků a jiným způsobem tepelného zpracování, které zabrání čerstvým lístkům v oxidaci a přeměně v černý čaj. Vyrábí se ze tří vrchních lístků a čím vyšší je podíl pupenů, tím vyšší kvalitu a lepší chuť čaj má.

U čajů typu Pu-Erh a u Oolongu, který se vyrábí především na Tchajwanu a patří k nejdražším čajům na světě se používá i čtvrtý a pátý lístek.

U černých čajů oproti tomu existují tři varianty zpracování lístků. Listové čaje, které se vyrábí podobně jako zelené pouze z celých lístků a čím větší je podíl pupenů a horních tří lístků, tím vyšší je kvalita, lámané čaje, typické především pro nižší a střední oblasti Cejlonu nebo například Gruzie a obecně pro čaje, které nemají takovou delikátní chuť a ušlechtilý plantážní původ, a pak o čajovou drť nebo prach, který se používá do pytlíkových čajů a kde je využívána především schopnost čaje barvit, protože samotný způsob zpracování vyžaduje především čaje nižší kvality a spodní lístky, horních třech lístků je pro drcení prostě škoda.

Darjeeling TGFOP

Yunnan GFOP

Nilgiri FOP

LISTOVÉ ČERNÉ ČAJE

TGFOP

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

– vysokohorské čaje s vysokým podílem tzv. silver tips, tedy stříbřitých ochmýřených pupenů

SFTGFOP

Special Fine TGFOP

– výběrové TGFOP čaje

GFOP

Golden Flowery Orange Pekoe

– vysoce kvalitní černé čaje s podílem tzv. golden tips, tedy zlatavých pupenů

FOP

Flowery Orange Pekoe

– velmi kvalitní čaje z prvních třech lístků a obsahem pupenů a prvních lístků

DRCENÉ ČERNÉ ČAJE

FTGFBOP

Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

a další varianty:

TGFBOP – Tippy Golden Flowery BOP

STGBOP  Special Tippy Golden BOP

GFBOP – Golden Fine BOP

BOP – Broken Orange Pekoe

X