Čajový elixír

Nadpis této stránky ani zdaleka nepřehání, čaj je neuvěřitelným nápojem obsahujícím obrovské množství prospěšných látek, které prospívají zdraví a dobré pohodě. 

Každý z nás ví, že je čaj dobrý na povzbuzení a na zahřátí, zároveň skvěle zahání žízeň, ale daleko zajímavější jsou jeho léčivé a preventivní účinky na celý organismus. 

Pro začátek si uveďme jen v hlavních bodech, v čem tkví kouzlo čaje a proč je skutečným elixírem:

  • Obsahuje celou řadu přírodních antioxidantů
  • Snižuje cholesterol v krvi
  • Polyfenoly v čaji obsažené snižují hladinu glukózy v krvi a krevní tlak
  • Tiší astmatické a dýchací obtíže
  • Je zdrojem fluoru a zabraňuje tvorbě zubního kazu a brání tvoření zubního plaku
  • Obsahuje bioflavanoid, který posiluje cévy
  • Díky obsahu manganu příznivě působí na proteiny a energetický metabolismus
  • V čaji se nachází aminokyselina teanin, která upravuje a zmírňuje účinky kofeinu obsaženého v čaji

Jestli pro některý z čajů platí výše zmiňované pozitivní účinky dvojnásob, pak jsou to čaje zelené a bílé. Detailnější informace o jejich chemickém složení se dozvíte níže v přehledné tabulce. Údaje uvádí obsah látek v 1g sypaného čaje.

PrvekObsahÚčinek
Kofein2-4%Povzbuzuje náladu, posiluje srdce, působí jako diuretikum, zrychluje metabolismus, mírní astma a posiluje centrální nervový systém, ale nezvyšuje nervozitu jako je to u kofeinu, který obsahuje káva.
Karoten13-29mgBrání oxidaci a buněčným změnám, snižuje obsah cholesterolu, preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, snižuje obsah cukru v krvi, chrání tělo proti infekcím a před vznikem potravinových alergií.
Fluorid90-350ppmZabraňuje vzniku zubního kazu a posiluje zubní sklovinu.
Glykosidy0,6%Chemické sloučeniny, které mají velice různorodé účinky. Např. udržují hladinu krevního cukru v normě, čímž chrání tělo před vznikem cukrovky.
Flavonoly0,6-0,7%Posilují imunitní systém a cévní stěny, brání oxidaci, snižují krevní tlak a pomáhají odstraňovat nepříjemný tělesný pach.
Hořčík400-2000ppmZabraňuje oxidaci a posiluje imunitní systém.
Saponin0,1%Jedná se pouze o stopové množství, ale i tak má antikarcinogenní účinky a chrání tělo před infekčními záněty.
Polynefoly10-25%Sloučeniny, které brání oxidací a buněčným změnám. Jsou antikarcinogenní, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, zpomalují srážení krve.
Selen1-1,8ppmPomáhá chránit tělo před buněčnou oxidací, rakovinou a infarktem.
Theanin0,1% a méněJedna z mála aminokyselin, které se v čaji nacházejí.
Vitamín B21%  méněJe důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus.
Vitamín C150-250mgÚčinný antioxidant, který chrání organismus i před degenerativními změnami buněk. V černém čaji se nenachází.
Vitamín E25-70mgVitamín E je nejdůležitější antioxidant v těle. Chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému.
Zinek30-75ppmZabraňuje poruchám trávení, kožním zánětům a oslabení imunity.

Pro nejlepší zobrazení používejte Chrome. Kompatibilitu s Internet Explorerem řešíme. Děkujeme za pochopení. Skrýt

X